(ronde) Fopspeen

Deze informatie hebben wij gedeeld van BiBS Nederland.

Wat is de invloed van fopspenen op het gebit van de baby?

We krijgen veel vragen over de invloed van fopspenen op het gebit, en we willen deze vragen natuurlijk zo feitelijk en eerlijk mogelijk beantwoorden. Daarom staan we voortdurend in contact met tandartsen, om op de hoogte te blijven van de laatste onderzoeken en studies over dit onderwerp.

Wanneer we normaal gesproken een fopspeen introduceren bij onze pasgeboren baby denken we niet direct aan hun gebit. In eerste instantie willen we voor onze baby zorgen, hem kalmeren en comfort te bieden.

 

GEWOONTEN

Baby’s hebben vanaf de geboorte een natuurlijke zuigreflex, en het kind zal deze behoefte proberen te bevredigen met een fopspeen, de borst van de moeder, de duim, of iets anders. Uit tandheelkundig oogpunt is het beter een fopspeen te gebruiken om te voorkomen dat de baby op zijn duim gaat zuigen.

 

“Een van de voordelen van fopspenen is te voorkomen dat de baby op de duim gaat zuigen. Wat tanden en kaken betreft, verdient de fopspeen de voorkeur. Het is voor de baby heel moeilijk om te stoppen met duimen, terwijl een fopspeen veel gemakkelijker van de baby kan worden afgepakt”.

– Nina Nissen Falbert, tandarts

Een ander voordeel van fopspenen (vanuit tandheelkundig oogpunt) is dat het gebruik van fopspenen de mondademhaling tegengaat.

“Mondademhaling betekent dat je vaak – zowel overdag als ’s nachts – je mond gebruikt om adem te halen in plaats van je neus. Het is beter om door de neus te ademen, omdat dit de slijmvliezen beschermt, de zuurstofopname verhoogt, gaatjes in de tanden en kiezen tegengaat en een veranderde kaakstand door de ruststand van de tong tegengaat.”

– Carina Løvstad, mondhygiëniste

INVLOED VAN FOPSPENEN

“Er zijn veel verschillende fopspenen op de markt. Als het op tanden aankomt, maakt het echter niet uit welke fopspeen je baby gebruikt, want de tanden komen normaal gesproken vanzelf op één lijn, ongeacht de scheefstand, als de aanbevelingen worden opgevolgd en het kind rond de leeftijd van 3 jaar stopt met het gebruik van de fopspeen.”

– Nina Nissen Falbert, tandarts

Er zijn geen onderzoeken die bevestigen  de ene fopspeen beter is dan de andere als het gaat om de stand van de tanden. Verschillende fopspenen hebben een verschillend effect op de tanden, maar geen enkele fopspeen is beter dan een andere. Er wordt geadviseerd om een fopspeen met een ventiel te kiezen, omdat het ventiel ervoor zorgt dat de lucht uit de speen wordt geperst wanneer de baby erop zuigt. Dit helpt de speen om zich op natuurlijke wijze te vormen naar de mond, tong en gehemelte van de baby.

 

STOP OP TIJD

Naarmate uw baby groeit en zich ontwikkelt, is het belangrijk om rekening te houden met de gevolgen voor zijn tanden en tandvlees.

“Veel onderzoeken hebben aangetoond dat als je kind voor zijn derde jaar stopt met het gebruik van een fopspeen, de stand van het gebit over het algemeen normaliseert zonder behandeling later in het leven”

– Nina Nissen Falbert, tandarts

Het is belangrijk om je baby geleidelijk van zijn fopspeen af te helpen, zodat hij gewend raakt om zonder fopspeen te leven, en het hem nog steeds troost kan bieden wanneer nodig tijdens de peuterfase.. Indien het niet mogelijk is om de baby voor de leeftijd van drie jaar van de fopspeen af te helpen,  probeer de frequentie en intensiteit van het gebruik dan te beperken.

Het is belangrijk om te onthouden dat alle kinderen verschillend zijn, en het is het langdurig gebruik van de fopspeen dat de uitlijning van de tanden beïnvloedt. Het zal afhangen van de frequentie, langdurigheid en de intensiteit van het gebruik. U kent uw kind het beste, win bij twijfel het advies van uw tandarts in.

FAQ

1. Hebben fopspenen invloed op blijvende tanden en kiezen?

Als uw kind voor de leeftijd van drie jaar (dus voordat de blijvende tanden doorkomen) stopt met het gebruik van de fopspeen, wordt de stand van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

2. Heeft de vorm van fopspenen invloed op de ontwikkeling van het gehemelte en de mond?

Langdurig gebruik van fopspenen (na de leeftijd van drie jaar) kan leiden tot problemen met de uitlijning van zowel de melktanden als de blijvende tanden en de kaken. Dit kan invloed hebben op de kauw- of bijtvaardigheid van het kind, en het kan gevolgen hebben voor het kaakgewricht van het kind en het uiterlijk daarvan.

Let op: dit is na langdurig fopspeengebruik. Als uw kind voor de leeftijd van drie jaar (dus voordat de blijvende tanden doorkomen) stopt met het gebruik van de fopspeen, wordt de stand van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

3. Wanneer moet je stoppen met het gebruik van een fopspeen?

Veel studies hebben aangetoond dat als je kind voor de leeftijd van drie jaar stopt met het gebruik van een fopspeen, de stand van het melkgebit over het algemeen wordt genormaliseerd en het blijvende gebit niet zal worden beïnvloed.

4. Welke fopspeenvorm (rond, plat, of anatomisch) is het beste voor de tanden?

Er zijn geen studies die bevestigen dat één type fopspeen beter is dan andere wat betreft de stand van de tanden. Verschillende fopspenen hebben een verschillend effect op de tanden, maar geen enkele fopspeen is beter dan een andere. Als het kind op de leeftijd van 3 jaar stopt met het gebruik van de fopspeen, komen de melktanden vaak vanzelf in de juiste stand te staan en wordt het blijvende gebit niet beïnvloed.

5. Kan langdurig gebruik van fopspenen op latere leeftijd een overbeet, kruisgebit of open beet veroorzaken?

Ja, langdurig gebruik van een fopspeen kan op latere leeftijd problemen veroorzaken met de stand van tanden en kaken. Dit geldt echter alleen voor langdurig gebruik. Als uw kind voor de leeftijd van drie jaar stopt met het gebruik van de fopspeen (voordat de blijvende tanden doorkomen), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

6. Kan een fopspeen orthodontisch goedgekeurd worden door tandartsen?

Als “orthodontisch goedgekeurd door tandartsen” betekent dat een tandarts heeft goedgekeurd dat een fopspeen de tanden niet aantast, dan niet! Verschillende fopspenen hebben een verschillend effect op de tanden. Het belangrijkste is echter hoe lang het kind de fopspeen gebruikt. Als uw kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor de leeftijd van drie jaar (voordat de blijvende tanden doorkomen), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en zullen de blijvende tanden niet worden aangetast.

7. Kan het schadelijk zijn voor het gebit van kinderen als zij hun fopspenen delen met andere kinderen in verband met bacteriën?

Nee, het is niet schadelijk voor het gebit om een fopspeen te delen als het gaat om bacteriën. Maar als het gaat om ziektes zoals verkoudheid, of andere besmettelijke kinderziektes is het een goed idee om een fopspeen privé te houden en niet te delen.

8. Mogen kinderen fopspenen gebruiken na een behandeling aan de tongriem of lipbandje?

Er is sprake van tongriem als het weefsel dat de tong met de mondbodem verbindt abnormaal kort, strak of dik is, waardoor de tong slechts beperkt kan bewegen. Een lipbandje is een vergelijkbare aandoening waarbij het weefsel tussen de bovenlip en het tandvlees is verstrengeld.

Als het kind jonger dan 3 jaar is en al een fopspeen gebruikt, wordt aanbevolen om na een behandeling van de tongriem of lipbandje een fopspeen te gebruiken. Kinderen ouder dan 3 jaar en kinderen die geen fopspeen gebruiken, moeten in plaats daarvan tongoefeningen doen. Neem contact op met uw arts voor informatie over tongoefeningen.

9. Is een BIBS Color maat 3 schadelijker voor de tanden dan een maat 1?

Het is niet gevaarlijk om een pasgeborene maat 3 te geven. De meeste pasgeborenen geven echter de voorkeur aan een kleinere maat. Alle BIBS fopspenen, ongeacht hun maat, kunnen worden gebruikt vanaf het moment dat je baby is geboren. Een grotere fopspeen zal natuurlijk meer op de tanden drukken dan een kleinere maat fopspeen. Maar vergeet niet dat als je baby stopt met het gebruik van de fopspeen voordat ze drie jaar oud zijn (dat is voordat de blijvende tanden doorkomen), de positie van de melktanden over het algemeen wordt genormaliseerd, en de blijvende tanden niet zullen worden beïnvloed.