Bibs Fopspenen

Bibs Fopspenen

Vanaf de geboorte hebben baby’s een natuurlijke zuigreflex. De baby probeert die behoefte te bevredigen aan de moedersborst, een fopspeen, een duim of anders. Dit is niet alleen een vitale reflex voor de baby om voedsel binnen te krijgen, maar zuigen heeft ook een kalmerend effect op de baby, een herinnering aan veilige en vertrouwde gevoelens in een ineens vreemde wereld.

BIBS is een premium Deens baby- en kleutermerk, opgericht in 1978. Waar het ooit begon met de bekende en ongelooflijk populaire ronde ‘Colour’ speentjes- zijn er inmiddels  diverse modellen/soorten fopspenen van BIBS.

 

Maar… wat moet je kiezen?

Behalve de verschillende vormen- is er ook keuze uit een natuurrubber- of sillicone fopspeen. Beide materialen zijn heel verschillend en hebben geweldige eigenschappen.
Als ouder kun je je eigen voorkeur hebben voor het materiaal en/of model dat je gebruikt, maar meestal komt het allemaal neer op datgene dat je kindje prefereert.

Natuurrubber latex is een natuurlijk materiaal gemaakt van plakkerige, melkachtige vloeistof, afgetapt van de Hevea-boom. De vloeistof wordt geraffineerd tot het bruin/gele rubber dat je kent van fopspenen; een superzacht, elastisch en veerkrachtig materiaal, dat veel weg heeft van de zachte tepel van moeders.

Omdat latex een natuurlijk materiaal is, kunnen kleur en helderheid variëren. Natuurrubber fopspenen kunnen beter worden verwarmd dan gekookt en dienen elke 4-6 weken te worden vervangen om redenen van veiligheid en hygiëne.

Silicone is een industrieel geproduceerd hypoallergeen, reukloos en smaak-neutraal materiaal dat bekend staat om zijn zuiverheid. De soepele, transparante speen is niet zo zacht als natuurrubber, maar behoudt wel zijn vorm, veroudert niet en kan hoge temperaturen weerstaan en kan derhalve worden gesteriliseerd in de magnetron.
Om hygiënische redenen  wordt aangeraden ook de sillicone fopspenen elke 4-6 weken te vervangen.

 

 

De modellen:

De ronde schildjes van de Colour speen, zijn nauwkeurig ontworpen en buigen weg van de gevoelige huid van de mond van je kindje en zorgen zo voor minimaal contact met de neus en mond, waardoor er minder kans is op uitslag en irritatieplekken.

Alle BIBS fopspenen hebben een ventilatiesysteem dat de lucht binnen de speen naar buiten duwd door het ventiel, waarbij de speen wordt afgevlakt om zich op een natuurlijke manier naar de mondopening van je kindje te vormen.

De Colour speen is er in 3 modellen:

 

Ronde Speen

De ronde speen lijkt qua vorm op de tepel/borst van de moeder en bevordert dezelfde tongplaatsing en zuigtechniek als bij borstvoeding. De ronde vorm zorgt dat de zijkanten van de tong omhoog komen en zich rond de speen vormen.

‘Colour Rond’ is de originele BIBS-fopspeen en is al meer dan 40 jaar verkrijgbaar in diverse landen. Deze heeft het bekende ronde BIBS-schild met drie ventielgaten en een rond handvat waarop het BIBS-logo staat. Colour Rond is verkrijgbaar in natuurrubber in de maten 1, 2, en 3.
Van de ronde speen is er ook de Boheme uitvoeting, waarbij het schildje een leuk opengewerkt patroon heeft, geïnspireerd door de moderne Boheemse stijl. Boheme is verkrijgbaar in natuurrubber in de maten 1 en 2.

 

De Anatomische speen

Nieuw in het assortiment is de anatomische speen. Deze speen is aan de bovenkant gewelfd voor een natuurlijke pasvorm voor het gehemelte van je kindje, met een gebogen top voor het makkelijk positioneren van de tong. De gebogen bovenkant stimuleert de tongplaatsing en zuigtechniek, waarbij de zijkanten van de tong zich rond de speen vormen, zoals bij borstvoeding.

De gebogen top zorgt dat de baby minder hard hard hoeft te zuigen (als bij de ronde speen) om de fopspeen plat te krijgen in de mond.

 

De Symmetrische speen

De “platte-druppelvormige-speen” is er voor kindjes die de voorkeur geven aan de platte symmetrische speenvorm. De druppelvormige speen stimuleert de tongplaatsing en zuigtechniek, waarbij de tong plat blijft en de fopspeen plat tegen het gehemelte drukt, wat inhoudt dat je kindje minder hard hoeft te zuigen (als bij de ronde speen) om de fopspeen plat te krijgen binnen de mond.


Tenslotte…

Alle kindjes zijn verschillend en hebben verschillende behoeften en voorkeuren. Probeer verschillende vormen en maten om de juiste pasvorm voor je baby te vinden. Wij ervaren dat onderstaande maten algemeen gebruikt worden en deze bevelen we dan ook veelal aan. Alle maten kunnen echter worden gebruikt vanaf de geboorte. Het komt allemaal neer op de voorkeur van jouw kindje. Het is niet schadelijk om een pasgeboren baby een maat 3 te geven. Omdat pasgeborenen echter een kleinere maat prefereren, hebben we de volgende aanbevelingen opgesteld:

Fopspenen
Maat 1: 0+ maanden
Maat 2: 6+ maanden
Maat 3: 18+ maanden

Leeftijd- en maatindicaties zijn slechts een leidraad om te volgen en alle maten kunnen worden gebruikt vanaf de geboorte van je baby.

 

TIPS:

Wij hebben van BIBS een Try-it Set! Dit is een set met 3 verschillende speenvormen in natuurrubber (Rond, Symmetrisch en Anatomisch). Ideaal om in huis te hebben, en zo te kunnen testen welke speen favoriet is bij jou en en je kindje!

BIBS heeft in alle 3 de modellen ook ‘GLOW In The Dark’ spenen. Bij deze spenen licht de ring op in het donker. Ideaal om het speentje makkelijk terug te vinden, zonder het licht aam te moeten doen!

Er zijn ontzettend veel kleurcombinaties. Bij Speciaal voor Baby en Peuter in Delft vind je altijd een ruim assortiment. Hieronder een paar voorbeelden, maar de voorraad van de diverse kleuren wisselen steeds weer.